sourozenecké skupinové focení po obřadě

Skupinové focení na svatbě nepatří k té nejvíc vzrušující části svatebního dne. O to je ale důležitější, aby proběhlo rychle, efektivně a aby výsledek stál za to.

#1 Foťte se hned po obřadu

Pro naprostou většinu svateb platí, že focení skupinek je nejvhodnější hned po skončení obřadu. Proč? Důvodů je několik.

  • Hosté jsou v tu chvíli pohromadě a čekají na další instrukce. Takových okamžiků během dne moc není. Pokud by jste chtěli shánět všechny hosty během svatební oslavy, věřte mi, že to bude na dlouho a zbytečně Vám tak utíká čas, kdy si můžete užívat s rodinou a kamarády.
  • Po obřadu jsou hosté ještě upravení a je ideální se vyfotit, než to pomine, kór v letních dnech kdy bývá opravdu horko. Občas se hosté během svatební oslavy zašpiní, změní outfit nebo se společensky unaví. Je tak nejlepší se vyfotit, než k tomu dojde.
  • Ne všichni hosté se zdrží na celý svatební den. Obřad si ale většinou ujít nenechají. Pokud chcete mít na fotkách každého, těsně po obřadu je k tomu nejlepší příležitost.

#2 Foťte se ve stínu

V prvním tipu jsem Vám doporučil fotit se  hned po obřadu. Jenomže to ale často znamená fotit v ostrém poledním slunci, které na fotografiích nevypadá moc hezky a asi se i shodneme společně na tom, že koukat do ostrého sluníčka není zrovna příjemné – kór babičkám a dědečkům. Takže jak to vyřešit? Jednoduše! Řešením je se fotit ve stínu. Stačí najít nejbližší husté stromy a máte hotovo. Stromy navíc vytvoří hezké pozadí. Případně pokud nejsou nikde v blízkosti stromy, můžeme se například schovat za stodolu.

#3 Napište si seznam skupinek dopředu

Na svatbách se mi často stává, že se skupinové focení změnilo v chaos. Hosté vymýšlí spoustu variant skupinek, opakující se skupinky, protože se na někoho zapomnělo a vše najednou trvá mnohem déle, než je nutné.

Ale i tomuto se dá velice jednoduše předejít. Jelikož si na svatbu berete své nejbližší tak nejspíš i víte s kým budete chtít mít společnou fotku. Stačí si dopředu připravit seznam skupinek a tím si tak urychlíte čas strávený společným focení. Když je jasno o tom, kdo se má právě fotit a kdo je další na řadě, jde to poté jak po másle. A ještě jedna malá rada – seznam nedělejte moc dlouhý a komplikovaný. Už několikrát se mi stalo, že při focení skupinek to po delším čase nevěstu a i ženicha přestávalo bavit a cítili se tam být už jen z donucení a to není dobré jak pro novomanžele tak i pro svatební fotografie.

#4 Mějte moderátora

Máte nachystaný seznam skupin. Výborně! Skvělá práce. Teď ještě někoho, kdo ty skupinky bude organizovat. Možnosti jsou dvě. Buď se toho chopí fotograf nebo někdo z vašich hostů, kteří už mají společné focení zasebou, má dosti rázný hlas a takový kdo zná na svatbě nejvíc lidí.  Oproti fotografovi má totiž tu výhodu, že pozná, kdo je kdo a jestli jsou na fotce všichni potřební lidé. Na větší svatbě taky moderátor může vzít do ruky mikrofon, zatímco fotografovi by zbytečně překážel a fotograf se tak při spolupráci s moderátorem jednoduše může soustředit na focení a upravovat si lidi tak, aby na fotce byli všichni potřební.

#5 Nenechte prosím fotit hosty na telefony

Proč? Jednoduchá otázka. Má to dva hlavní efekty. Zaprvé se vše zrychlí, protože fotograf nečeká, až si skupinku vyfotí někdo na telefon a Zadruhé se hosté víc soustředí na fotografa a dívají se mu do objektivu. Když vedle fotografa stojí další lidé s telefony, často se focená skupina automaticky podívá jejich směrem a fotograf tak musí poté procházet zbytečně moc fotek a hledat tu, na které se na něho koukají všichni.

TIP: Doporučuji zvážit omezení mobilů v průběhu celé svatby. Hosté si díky tomu užijí den více, budou se soustředit na přítomný okamžik a ne ho prožívat skrz displej telefonu. Vždyť na fotky máte přece fotografa.

Skupinové fotky se ale samy nenafotí. Naštěstí vím o někom, kdo by Vám mohl pomoct. 😉

Napište mi