Malování svatebčanů svatební hra

Svatba je jedním z nejdůležitějších dnů v životě, ale neznamená to, že by měla být nudná! Originální svatební hry mohou být zábavným způsobem, jak zapojit hosty a vytvořit nezapomenutelné vzpomínky.

Svatební hry jsou skvělý způsob, jak rozproudit zábavu a také jak pomoci hostům, kteří na svatbě nikoho neznají, se společně seznámit. Při jejich plánování je ale dobré držet se pár zásad.

Méně je někdy více

Nechte hosty, aby se bavili také sami a pokud uvidíte, že hry nikoho moc nebaví, nenuťte je k nim.

Buďte vkusní

Při plánování her zvažte, kdo se svatební hry zúčastní. Některé hry rozhodně nejsou vhodné pro děti ani příjemné babičkám.
Hry předem připravte. Když máte ve svatebním programu napsané hry, měly by být skutečně naplánované, ne rozpačitě vymýšlené za pochodu.

Kdo by se měl postarat o zábavu?

Zvykem bývá, že se o zábavu stará svědkyně se svědkem, družičky nebo kamarádi od manžela. Vše ale záleží na domluvě a rozhodně byste neměli počítat s tím, že kamarádi hry naplánují, aniž byste je o to poprosili.

Tipy na hry

#1 Svatební kvíz (zvedání bot)

Pokud bych měl doporučit jednu svatební hru, tak to bude bezesporu svatební kvíz novomanželů. Už jen z toho důvudu, že hra je velmi jednoduchá na přípravu a svatební hosté vás i váš vztah můžou zase o trochu lépe poznat. Princip kvízu je snadný. Oba novomanželé se posadí zády k sobě a ostatní hosté okolo nich a každý z novomanželů vezme jednu botu nevěsty a jednu ženicha. Dopředu zvolený moderátor, třeba svědek, se pak ptá novomanželů na otázky. Ti zvedají buď svou botu, nebo botu toho druhého jako odpověď.

Zde je pár tipů na otázky, které můžete při kvízu použít:

  • Kdo je větší romantik?
  • Kdo častěji vaří?
  • Kdo by se ztratil během orientačního běhu?
  • Kdo zabírá více místa v posteli?
  • Kdo z vás svatbu víc připravoval?
  • Kdo více utrácí?
  • Kdo spíš přijde s přáním pořídit si děti?
  • Kdo říká častěji „Miluji tě“?
  • Kdo má častěji pravdu?
  • Kdo častěji uklízí?
  • Kdo se první zamiloval?
  • Kdo se spíš naštve za nepořádek v domě?
  • Kdo by spíš přežil týden bez jídla?
  • Kdo je žárlivější?
  • Kdo by spíš domů donesl psa?
  • Kdo koho první políbil?
  • Kdo začal jako první mluvit o svatbě?
  • Kdo častěji nestíhá?
  • Kdo je větší gurmán?
  • Kdo je lepší řidič?
  • Kdo je větší spáč?
  • Kdo by spíš vyhrál soutěž ve zpěvu?
  • Kdo se dnes víc opije?

Samozřejmě můžete vymyslet i své vlastní otázky. Mezi fantazií se meze nekladou 🙂

#2 Poznávací hra hmatem

Poznávací hra hmatem je jedna z tradičnějších her na svatbu. Je velmi rychlá a jednoduchá, takže ji můžete vměstnat i do kratší pauzy, a navíc se rozhodně pobavíte. Zavažte ženichovi oči a posaďte před něj několik svých kamarádek včetně nevěsty. Ženich poté musí ohmatáním jejich kotníků poslepu zjistit, která z žen je jeho nevěsta. Pro pobavení můžete mezi ženy posadit i jednoho muže. Ať je větší sranda.

#3 Fotokoutek a kniha hostů

Fotokoutek je další skvělá zábava na svatbu, po které vám zbyde spousta fotek na památku. Připravte si různé rekvizity (čím víc tím líp) aby každá fotka byla unikát, poptejte se hostů, jestli někdo nemá doma Instax, nebo si ho pronajměte a nechejte hosty, ať se vyřádí. Hned vedle fotokoutku umístěte svatební knihu hostů, aby hosté mohli ke gratulacím rovnou přidat i vytištěné fotky z instaxu.

Tip: Vedle knihy položte fotorůžky nebo dekorační washi pásky, aby hosté měli čím připevnit fotky do knihy host

#4 Rok s novomanželi

Dobrá zpráva – při této zábavě si novomanželé konečně trochu odpočinou! Jejich úkolem je pouze předem vymyslet 12 různých úkolů pro svatebčany a zvolit nějakou soutěžní hru. V té se poté utká 13 dobrovolníků, z nichž postupně v každém kole jeden vypadne a dostane tak přidělený úkol na určitý měsíc (v prvním kole se soutěží o leden, ve druhém o únor a tak dále). Z posledního kola pak vzejde vítěz, pro kterého musí naopak něco splnit novomanželé.

Na vymýšlení úkolů pro svatebčany si dejte záležet. Zároveň však vezměte v potaz fyzické, finanční i další možnosti účastníků svatby, aby jste jim nakonec přiděleným úkolem oslavu spíše nezkazili. Dobrým tipem může být například společný výlet do přírody, piknik, večeře, grilovačka či výprava na vánoční trhy.

A jakou zvolit onu hru, při které svatebčané postupně vypadávají? Ideální je například židlový tanec, který má jednoduchá pravidla. Účastníci při něm za doprovodu hudby tancují kolem židlí, kterých je vždy o jednu méně než soutěžících. Kdo při ztichnutí hudby zůstane stát, ten vypadává. V každém kole nezapomeňte vždy jednu židli odebrat.

#5 Hledání pokladu

Tato hra je skvělá pro venkovní svatby. Předem si schováte několik malých dárečků a hosty rozdělíte do skupin. Každá skupina dostane mapu s nápovědami a musí najít skryté dárečky. Tato hra může být také přizpůsobena svatební tématice – například hledání dárečků, které symbolizují lásku, přátelství a společnou budoucnost manželů.

#6 Kytice pro nevěstu

Tato hra je pro nevěstu. Hosté se stanou designéry a musí vytvořit nevěstě kytici z připravených květin a materiálů. Nevěsta pak vybere nejkrásnější kytici. Tato hra může být také zábavným způsobem, jak se mohou hosté vzájemně lépe poznat.

#8 Lip dub video

Lip dub video je forma hudebního videa, která se vyznačuje tím, že účastníci synchronizovaně playbackují populární píseň nebo hudbu, zatímco jsou natáčeni jediným záběrem. Účastníci mimikují slova písně a provádějí různé akce nebo tance, zatímco kamera postupně prochází prostředím. Tato hra je pro všechny hosty na svatbě. Hosté se rozdělí do skupin a musí vytvořit video na některou z oblíbených svatebních písní. Poté se videa promítají na velké obrazovce a hosté hlasují o nejlepším videu. Tato hra může být také skvělým způsobem, jak získat neobvyklé záběry z vaší svatební oslavy.

#9 Házení podpisek

Tato hra vyžaduje velký štos papírků a tužku. Hosté na kus papírku napíšou své jméno a krátkou zprávu pro novomanžele. Po napsání vzkazu každý návštěvník zmačká papír do kuličky a hodí ji do předem k tomu určené schránky. Na konci večera novomanželé tyto papírky rozbalí a budou číst vzkazy.

#10 Lov prstýnků

Tato hra vyžaduje několik prstýnků a misku naplněnou rýží. Hosté si sednou v kruhu kolem misky a každý z nich má 30 vteřin na to, aby našel co nejvíce prstýnků. Ten, kdo najde nejvíce prstýnků, vyhrává malou cenu.

#11 Prostři stůl

Tato hra se hraje jako stolní hra. Na stole jsou umístěny různé předměty, jako jsou talíře, příbory, sklenice atd. Hosté mají 30 vteřin na to, aby si zapamatovali co nejvíce předmětů a poté se odeberou pryč. Během této doby novomanželé vymění jeden předmět za jiný. Poté hosti opět přijdou a musí uhodnout, který předmět byl změněn.

#12 Balónkový tanec

Utvoříme taneční dvojice. Nafoukneme balónek a přivážeme na něj nit. Druhý konec nitě uvážeme ke kotníku jednomu z tanečního parťáka. Pustíme rychlejší hudbu a začneme tančit. Dámy však krom tance sledují i ostatní balónky, co mají tanečníci připevněné na noze, a snaží se je prasknout svými podpatky. Zároveň si ale každý pár hlídá svůj balónek. Zachránit vás můžou všelijaké odvážné taneční kreace, aby jste svůj balónek co nejdéle uchránili. Páru, kterému balónek praskne, musí z kola ven. Vyhrává pár, který zůstane na parketě jako poslední.

#13 Nejlepší vtip

Tato hra se hraje během večera. Každý host dostane kartičku a tužku a musí napsat svůj nejlepší vtip. Kartičky poté hosté hodí do schránky a během večera je poté novomanželé budou číst nahlas. Nejlepší vtip vyhraje malou cenu.